1 / 4
Napelem 1.
2 / 4
Napelem 2.
3 / 4
Napelem 3.
4 / 4
Napelem 4.

Napelemes rendszer

Leírás

A napelemes rendszerek a napenergiát, mint kifogyhatatlan energiaforrást, környezetbarát módon, fotoelektromos hatás révén hasznosítják és így villamos energiát termelnek. A létrejövő egyenáramot az úgynevezett inverter alakítja át váltóárammá, így válik a háztartás számára felhasználhatóvá. Amennyiben a rendszer a többletáramot termel, azt a Szolgáltató hálózatába táplálja vissza, amely a felszerelt oda-vissza mérőn nyomon követhető.

Lépések

A napelemes beruházások megvalósítása előtt az első lépés a jelenlegi állapot felmérése. Ezt a felmérést legjobb személyesen, de lehetséges e-mailben is elkészíteni, az általunk megküldött adatok kitöltésével.

A felmérés során megvizsgálásra kerül:

 • Ház földrajzi fekvése, tájolása
 • A tető jellemzői: állapota, szerkezete, felületének nagysága
 • A ház elektromos hálózatának állapota
 • Jelenlegi villamos áram fogyasztás

A felmérést követően az adatok tükrében, az Ön számára a legoptimálisabb javaslatot állítjuk össze.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a tervezés része legyen a mindenkori állami támogatások, pályázatok lehetőség szerinti igénybe vétele. Ezt követően kerül sor az engedélyeztetésre, majd jön a kivitelezés szakasza.

Napelem típusok

Amorf
Régebbi technológia, kisebb hatásfokkal és kevesebb élettartammal (kb. 15 év). Ezt a típust nem forgalmazzuk, jelenleg már nem is ajánlott.

Polikristályos
Modernebb technológia. Nagyobb hatásfokkal és élettartammal rendelkezik (kb. 25 év). Tájolásra és dőlésszögre kevésbé érzékeny, a szórt fényt jobban tudja hasznosítani, mint a monokristályos változat. Az egyik legelterjedtebb típus Magyarországon.

Monokristályos
Legmodernebb technológia. Legnagyobb hatásfokkal rendelkezik. Élettartama kb. 30 év. A közvetlen napsütést jobban, a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítja, mint a polikristályos változat. Nagyobb teljesítményre képes. Jelenleg ezt a technológiát fejlesztik tovább, ezért a leginkább ajánlott.

Méret, teljesítmény

Jelenleg kapható típusok:

Napelem
Megnevezés Típus Teljesítmény
Jolywood HD 120N NCell DoubleGlass 345 W
Jolywood HD 380N NCell DoubleGlass 380 W
Spolar PV 120 Cell Mono BV 335 W
Spolar PV 120 Cell Mono BV 375 W
VSUN VS 325 W
Talesan Poly 285 W
LG N1KW5 Mono 340 W
Canadian Solar CS Mono 440 W

A panelek átlagos súlya kb. 20 kg, amely teljesítménytől függően némileg változik.


Inverter
Megnevezés Teljesítmény
Fronius Galvo 1,5 - 25 kW
Huawei Sun 2 - 50 kW
Solar Edge SetApp 2,2 - 25 kW

Példa

Déli tájolású családi ház, 45 foktól kicsivel nagyobb dölésszögű tetővel, 12 db 285 w-os polikristályos napelemmel van felszerelve. Az inverter 3 kW teljesítményű. A házban 3 ember lakik.

Háztartás felszereltsége:

 • 2 db TV
 • 3 számítógép
 • 1 mosógép
 • 1 mosogatógép
 • 1 hűtő
 • 2 szobában 2-2 db infrapanel
 • Kisebb háztartási gépek: kávéfőző, mikró, vasaló, stb.

A háztartás átlagosan havi 300 kwh áramot használ. A napelemes rendszer telepítése előtt 11 - 12.000,- Ft volt a havi villanyszámla.

A 2020-as esztendőben 3000 Ft volt az éves áramszámla !


A példában szereplő háztartásban 2015-ben lett napelemes rendszer telepítve. A beruházás akkori összköltsége 1.250.000,- Ft volt, amelyből 400.000,- Ft volt a pályázat útján elnyert összeg és 850.000,- Ft volt az önrész.

Tehát a napelemes rendszerek megtérülési ideje - a fenti létező példát alapul véve - úgy számolva, hogy minden évben a felhasznált villamos energiát megtermeli a rendszer - kb. 5-7 év, pályázat nélkül +3-4 év. Az ezt követő kb. 15-25 évben, amíg a napelem várhatóan működni fog lényegében ingyenessé válik az áram.